Kralj Petar II Karađorđević (1923 – 1970) u memoarima zapisao je da :’’(…) grožđe obilno uspevalo oko doma naših predaka u Topoli. Brdo na kome je bila kuća bilo je pokriveno vinogradima. Moj deda, kralj Petar I, prodao je ostala imanja kako bi ovo proširio’’.

Predeo oko Topole i Oplenca, zaista je uvek bio poznat po gajenju vinove loze. Pogodna klima i sama konfiguracija terena uslovila je da se žitelji ovoga kraja opredele za gajenje sortnih loza i spravljanje ukusnih i kvalitetnih vina.

Na Oplencu su u toku poslovi revitalizacije zadužbinske ekonomije i Kraljevog podruma podignutog 1931. godine. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju u tri veličine (sa udubljenim dnom i kraljevskim grbom) od 1931. do 1957. godine.

Od 2004.godine obnovljeno je 11.5 od ukupno 38 hektara   nekadašnjih vinograda Kraljevskih podruma, šta su ulazila i dva matičnjaka, u kojima su rasađivane nove vrste i čokoti.

Obzirom da Zadužbina proizvodi vina od grožđa proizvedenog isključivo na Oplencu, u prodaji se nalaze ograničene količine oplenačkih vina u autentičnom pakovanju iz Kraljevih podruma sa Oplenca.

 

scroll back to top
 
Jezik