Kalendar priredbi

 
 
Peti Đurđevdanski dani vina i rakije - 3,4,5.maj 2013. godine - organizator Turistička organizacija "Oplenac" - Topola
Peti Vidovdanski rok koncert  od 25.-28.06.2013. godine - organizator Kulturni centar Topola
41.Lipovačka slikarska kolonija od 03.-10.08.2013. godine - organizator Kulturni centar Topola
 50 Oplenačka berba grožđa i 41.Sabor narodnog stvaralaštva Srbije 11. 12. 13. oktobar 2013.- organizator Opština Topola
 Mala Gospojina- vašar u Topoli i slava Opštine Topola - 21. Septembar 2013. godine 

 50. OPLENAČKA BERBA
41. SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA SRBIJE
10, 11, 12, 13. oktobar 2013.
Organizator Opština Topola
www.oplenackaberba.com

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Od daleke 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac" iz Topole.

Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Sama Koloreč vašar sinonim je bogate narodne svetkovine. O topolskom vašaru pevao je pesnik Dobrica Erić (Vašar u Topoli), dok su, pre njega narodni pevači svedočili da u tom događaju uživaju - Obraše se vinogradi, dole kraj Topole (pesma je postala obeležje Oplenačke berbe). Grožđe i vino krepili su zdravlje, bili izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik, budeći uspavano veselje, podstičući razonodu i zabavu. Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

Oplenačka berbaStara poslovica nas uči: Kaži mi šta igraš, da bih znao ko si. Igra poseduje obeležja karakteristična za svaku etničku zajednicu i, kao retko koji elemenat narodne kulture, odslikava duh naroda. Narodna igra je deo drevnih rituala koji su pratili ljudski razvoj, tako da se kroz nju mogu uočiti promene u ukupnom načinu života ljudi. Ona se prenosi sa generacije na generaciju i svaka naredna preoblikuje igru na svoj način, darujući joj svoja osećanja, bogateći je slikama svoje svakidašnjice, sjajem svoje epohe. Topola je zahvaljujući Saboru narodnog stvaralaštva Srbije već  skoro četiri decenije stecište stvaralaca narodne umetnosti iz svih srpskih krajeva. Na ovom Saboru nastupaju najbolje folklorne i pevačke grupe koje su se već proslavile na smotrama narodnog stvaralaštva održavanim tokom godine. Na Saboru se od izvođača očekuje da, u što izvornijem obliku prikažu narodno stvaralaštvo svoga kraja. Izvođači nastupaju u narodnim nošnjama, predstavljajući svoje pesme i igre, svirajući na narodnim instrumentima. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole. Sastavljena je od svih učesnika, koji posetiocima Oplenačke berbe dele voće, a predvode je dvojica konjanika noseći u rukama zastave Sabora.

Sabor narodnog stvaralaštva Srbije je manifestacija koja na pravi način pomaže da se sačuvaju tradicija i običaji srpskog naroda.

Posebna odlika ovoga kraja, svakako su njegovi žitelji. Vredni i izuzetno ljubazni domaćini, uvek će vam rado otvoriti vrata svoga doma. Gostoprimljivost, otvorenost i iskrenost, čuvena nacionalna kuhinja, autentičnost običaja i nošnji, izuzetno vesele i dinamične igre, naročito bogata i zanimljiva istorija prave su preporuke za putnike namernike i poklonike da posete ovaj kraj. Njegova koloritnost i lepota ostaju trajno u sećanju svih posetilaca. Ko ima želju da se vrati prirodi, oseti mir i lepotu jednostavnih pejzaža, svakako treba da poseti Topolu i njenu okolinu.

Kako se širi Topola tako se širi i njena turistička ponuda. Širi se i dobar glas o gostoljubivosti i kulturi Topolaca, prefinjenoj gastronomiji, dobroj domaćoj kapljici, autentičnom suveniru, muzici koja poručuje da bi Topolu, u stvari, trebalo videti, ali, pre svega, osetiti i doživeti svaki put iznova.

scroll back to top
 
Jezik